PRAKTIJK EXAMEN


Vanaf het moment dat je 16,5 jaar bent mag je starten met lessen. Vanaf je 17e jaar kun je je rijbewijs (B) halen. In dat geval dien je tot je 18e jaar onder begeleiding van een coach te rijden. Een coach moet wel aan bepaalde vereisten voldoen. Haal je na je 18e je rijbewijs, dan heb je geen begeleiding van een coach nodig.

Bij rijschool Optimaal duurt een rijles 60 minuten. In overleg kan een afwijkende lesduur worden afgesproken als daar behoefte aan is. Het advies is met regelmaat, in ieder geval wekelijks, lessen te nemen. Het is verstandig in het begin meerdere lessen per week te nemen. Aan het einde van de les bespreken we hoe je de les hebt ervaren, of de afgesproken doelen behaald zijn en worden er afspraken gemaakt voor de volgende les. De rijschool bepaalt wanneer je voldoende rijervaring hebt opgedaan om deel te kunnen nemen aan het rijexamen.

Tussentijdse toets

Een tussentijdse toets (TTT) is een “proefexamen”. Wanneer je je al redelijk redt op de weg en je een redelijke voertuigbeheersing hebt, is het een mooi moment om deze toets af te leggen. Je doet dan een praktijkexamen waarbij je dus niet kunt zakken of slagen. Dit is overigens niet verplicht, maar dit wordt doorgaans wel geadviseerd. De leerling mag uiteindelijk zelf bepalen of zij hier voor kiest.
De TTT gaat hetzelfde als een echt examen. Je ervaart daarmee hoe het examen in zijn werking gaat. Dit vormt dus een goede voorbereiding voor het echte examen. Ook zal het minder spannend zijn omdat je nu weet wat je te wachten staat. Bij de TTT krijg je goed advies en handige tips van de examinator. Tevens krijg je te horen wat je sterke en minder sterke punten zijn, zodat je de spreekwoordelijke puntjes op de “i” kunt zetten.
Bij de TTT verricht je ook twee bijzondere manoeuvres. Als je die manoeuvres veilig en netjes uitvoert krijg je hiervoor vrijstelling. Dat betekent dat je bij je eerste praktijkexamen geen bijzondere manoeuvres meer hoeft uit te voeren.
Uit onderzoek is gebleken dat de slagingskans toeneemt wanneer je een TTT aflegt.

Examen

Het praktijkexamen duurt ongeveer een half uur. Tijdens het examen dien je zelf op de verkeersborden en verkeerstekens te letten. Je moet kunnen laten zien dat je veilig en vlot aan het verkeer kunt deelnemen. Tijdens het examen moet je gedurende ongeveer een kwartier een zelfstandige route rijden. Dit gebeurt aan de hand van het navigatiesysteem van de lesauto. Je moet tijdens het examen twee bijzondere manoeuvres uitvoeren. Je kunt kiezen of je rijinstructrice tijdens het examen meerijdt of niet. Uiteindelijk hoor je na afloop van het examen direct bij het CBR of je geslaagd bent.


Aanvraag TTT / Praktijkexamen

Hiervoor dien je je rijinstructrice te machtigen. Dit kan via www.cbr.nl.


Ook dien je daarvoor een gezondheidsverklaring in te vullen, die ook aangevraagd kan worden via de site www.cbr.nl.


Heb je faalangst? Geen zorgen, aangezien er de mogelijkheid bestaat om een faalangstexamen aan te vragen. Jouw rijinstructrice kan je daar meer over vertellen.